3 Ιαν 2013

Σόμπες με καυσόξυλα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα

ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ: Σόμπες με καυσόξυλα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα




Σόμπες με καυσόξυλα: Πλεονεκτήματα


Τα νεότερα μοντέλα πιστοποιημένων σομπών ξύλου είναι πολύ περισσότερο καθαρά από ότι τα ανοιχτά τζάκια και οι μη πιστοποιημένες σόμπες ξύλου. Εφόσον γίνει σωστή διαχείριση του ξύλου, η χρήση του ξύλου για την παραγωγή θερμότητας μπορεί να είναι ένας εξολοκλήρου ανανεώσιμος πόρος. Το ξύλο τείνει να χρησιμοποιείται με πολύ πιο εύκολο τρόπο από ότι τα πέλετ, και οι σόμπες ξύλου δεν χρειάζονται ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν, έτσι έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν θέρμανση ακόμη και όταν δεν υπάρχει ηλεκτρισμός.

Σόμπες με καυσόξυλα: Μειονεκτήματα


Οι σόμπες ξύλου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο σόμπες πέλετ – οι πιο αποτελεσματικές σόμπες ξύλου έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, όταν φτάνουν στο μέγιστο της θέρμανσης που μπορούν να παράγουν, με την χαμηλότερη σε αποτελεσματικότητα σόμπα πέλετ – και οι πιο αποτελεσματικές σόμπες ξύλου παρουσιάζουν επίπεδα υγρασίας δύο έως και τρείς φορές υψηλότερα από ότι οι σόμπες πέλετ.  Οι σόμπες ξύλου επίσης παρέχουν 75% με 80% λιγότερες BTU ανά κυβικό καυσίμου.



Χρησιμοποιώντας μόνο ξύλο, ένα καύσιμο που παράγεται από τη φύση και που επιστρέφει σε αυτή μίας τέλειας κυκλικής ροής. Χρησιμοποιώντας αυτή την πηγή ενέργειας μπορείτε να πετύχετε αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα: 


Από περιβαλλοντικής άποψης: έχει αποδειχτεί ότι το ξύλο στη φύση, όταν έχει διανύσει έναν πλήρη κύκλο αποσύνθεσης, απελευθερώνει μία ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα CO2, η οποία χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη νέων φυτών. 


Από οικονομικής άποψης: 2-3 κιλά ξερού ξύλου έχουν θερμιδική δύναμη ίση με 1 λίτρο ντήζελ (diesel) ή 1 κυβικό μέτρο φυσικού αερίου. Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη των τριών παραπάνω εναλλακτικών λύσεων, μόνο το κόστος είναι αυτό που τις διαφοροποιεί και το οποίο είναι 50-60% λιγότερο στο ξύλο απ' ότι στα άλλα καύσιμα.



Γιατί να επιλέξω μια ενεργειακή σόμπα
Ενεργειακές σόμπες είναι αυτές οι οποίες έχουν μικρή κατανάλωση σε καύσιμη ύλη και μεγάλη θερμαντική απόδοση όχι αυτές που εκπέμπουν ζεστό αέρα (αερόθερμες). Παρόλο αυτά κατόπιν συνεννοήσεως τα περισσότερα μοντέλα μπορούν να μετατραπούν σε αερόθερμα.
Τα πλεονεκτήματα της ενεργειακής σόμπας είναι πολλά σε σχέση με μια κοινή η με μια μαντεμένια σόμπα τόσο σε απόδοση ( 65-85%) όσο και σε κατανάλωση ( 3-6 kgr/h σε ξερό ξύλο).
Στις σόμπες από χάλυβα δημιουργείτε πολύ καλός ελκυσμός λόγω του πρωτογενούς αέρα που δέχεται από τον εσωτερικό χώρο χωρίς να χρειάζεται υποβοήθηση οξυγόνου με βεντιλατέρ ή άνοιγμα τρυπάς στον τοίχο (όπως είναι στα τζάκια).
Χάρη στην στιβαρή κατασκευή τους από χάλυβα 2-4 χιλ επιτυγχάνετε η μακροζωία τις θερμάστρας . Τα εσωτερικά τοιχώματα είναι επενδυμένα από πυρότουβλο υψηλής αντοχής, τα όποια είναι χωρισμένα σε κομμάτια για να δέχονται τις διαστολές και έτσι  να αποφεύγετε το σπάσιμο τους.
Από οικονομικής άποψης: 2-3 κιλάξερού ξύλου έχουν θερμιδική δύναμη ίση με1 λίτροντήζελ (diesel) ή1 κυβικό μέτροφυσικού αερίου. Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη των τριών παραπάνω εναλλακτικών λύσεων, μόνο το κόστος είναι αυτό που τις διαφοροποιεί και το οποίο είναι 50-60% λιγότερο στο ξύλο απ' ότι στα άλλα καύσιμα.